Folkemødet 2023

Må man sparke til dem, der ligger ned?

Arrangement, Nyhed

Folkemødet 2023, som løb af stablen i sidste uge i Allinge på Bornholm, var også i år et kæmpe tilløbsstykke. Der var mange gode debatter om Civilsamfundets rolle, hjemløshed, vilkår for mennesker generelt, der lever i udsathed, ulige adgang til sundhedsydelser mm. KFUKs Sociale Arbejde var værter ved et velbesøgt debatarrangement, der handlede om vold i udsattemiljøerne.

Volden er ofte usynlig - for resten af samfundet, vel at mærke. De åbne benbrud, sprængte trommehinder og mærker efter knytnæveslag og spark er i høj grad synlige tegn på den vold, der alt for sjældent anmeldes og endnu sjældnere dømmes.

Som en kvinde blandt publikum i teltet rejste sig og sagde: ”Det var ikke bare en fra misbrugsmiljøet, der blev slået ihjel -det var John-John, der døde. Ham, vi alle sammen holdt så meget af. Det var John-John og ikke bare en eller anden udsat”.

Vi taler i samfundet meget om ulige adgang til sundhedsydelser, og noget tyder på, at der også er ulige adgang til retssystemet. Både publikum og paneldeltagerne – Sanne Kjellow fra Redernes Krisecenter Midtjylland, Josefine Skjødt, tidligere journalist fra Hus Forbi og Tue Lauenblad, ny leder for Reden International, som kommer med 23 års erfaring fra politiet - kom med forskellige bud på løsninger, der kan bidrage til at afhjælpe volden.

Blandt forslagene var især tre som vandt genklang i teltet: For det første bør der være frit lejde for mennesker, som ønsker at anmelde vold, uanset om de har været på kant med retssystemet tidligere, har ubetalt gæld til det offentlige eller er i Danmark illegalt. For det andet bør der være en slags ”mellemsteder”, dvs. et trygt rum, hvor man kan få hjælp til fysiske skader og rådgivning uden nødvendigvis at skulle anmelde en forbrydelse. Og for det tredje bør både NGO’er og myndigheder i højere grad benytte sig af såkaldte ”peers” – altså folk fra miljøerne – som har gode erfaringer med fx at anmelde vold og som kan være med til at opbygge tillid mellem mennesker og systemet.

KFUKs Sociale Arbejde takker alle for en god og konstruktiv debat. Vi tager alle de gode ideer med videre, for vi vil også fremover sætte vold mod udsatte på dagsordenen.