Viden om dokumentation

Dokumentation

Læs om vores arbejde med dokumentation og metode. Du kan også downloade forskellige arbejdsfoldere udarbejdet i løbet af projektperioden og som løbende opdateres.

Rederne og KFUKs Sociale Arbejde påbegyndte i 2016 – med baggrund i en satspuljebevilling – et metodeudviklingsprojekt, hvis centrale formål var, og er, at samle og systematisere de erfaringsbaserede ydelser, der blev leveret, og leveres, på Rederne samt at udvikle og implementere en egentlig resultatbaseret model for indsatsen.

Der findes for tiden fire Reder i landets fire største byer; Redernes målgruppe er kvinder over 18 år med prostitutions- og/eller misbrugserfaring. Hertil kommer Reden International i København, der henvender til udenlandske og handlede kvinder. Endelig findes et krisecenter i København, og et nyt krisecenter for aktivt misbrugende kvinder udsat for vold åbner planmæssigt til august 2019 i Odense.

Arbejdet med at implementere en dokumentationsmodel for kvinder, der er udsatte i sådan en grad som dem, vi møder i Rederne, har været en udfordring. Det er kvinder, som har meget akutte og i nogle tilfælde livstruende problematikker. Det er kvinder som ikke følger faste forløb, og som kommer til os, som deres behov og situation nu engang byder dem.

På trods af disse udfordringer er organisationen nået et langt stykke vej og vi har i skrivende stund en operationel dokumentationsmodel med udgangspunkt i den faglighed og de metoder, vi fandt frem til, som benyttes i Rederne på tværs af landet – og som også rulles ud i Krisecentrene.

Vi har lært meget af den proces, vi har været i gennem, som har været sjov, udfordrende, og til tider prøvende. Den viden og de erfaringer, vi har gjort os, har vi fra starten ønsket at formidle mere bredt i sektoren samt at få kvalificeret nogle af de mere generiske læresætninger, som vores erfaring med metodeprojektet affødte.

Vi håber, at du som læser kan bruge denne viden og disse erfaringer konstruktivt i dit eller din organisations arbejde med dokumentation på det sociale område. 

 

Læsevejledning

Dokumenterne er strukturerede omkring en indledende og overordnet beskrivelse af Redernes målgruppe, metode samt dokumentationsmodel. Herefter følger en række af de centrale dokumenter som indsatsen er bygget op omkring.

Skulle man fremhæve et enkelt dokument, bør det i denne sammenhæng være Redernes Fælles Fortælling. Dette dokument er resultatet af en lang række af det indledende arbejde med at skriftliggøre Redernes metodiske udgangspunkt; hvem er målgruppen, hvilke ydelser leverer vi, hvilke virkninger forventer vi for og med vores brugere. På sin vis udgør Redernes Fælles Fortælling det samlede dokument, hvorudfra de andre dokumenter kan læses og forstås. Derfor er Redernes Fælles Fortælling også det dokument, vi fremlægger som det første i denne samling.

I senere dokumenter kan der være gentagelser i forhold til, eller konkretiseringer af det i Redernes Fælles Fortælling beskrevne.

For nogle af dokumenternes vedkommende kan man konstatere, at der forekommer ”mangler” eller at dokumentet ser ufærdigt ud. Det er helt bevidst, at vi fremlægger vores ”work-in-progress”. For det ér vitterlig sådan, at vi ikke har udviklet alle værktøjer og indsatser og beskrivelser som en færdig pakke endnu. Nogle tematikker er under justering og tilpasning i forhold til den læring, vi allerede har gjort os. Dette bærer enkelte af dokumenterne også præg af. Men en dokumentationsmodel og en metode er aldrig en fuldstændig færdig størrelse – og slet ikke hvis man som os ønsker at uddrage løbende læring fra den erfaring og de data, vi genererer. Således bliver arbejdet med metode og dokumentation en iterativ proces, hvor vi gentagende eksperimenterer, vurderer, konkluderer og tilpasser – med dét sigte at kunne levere mere kvalificeret hjælp, støtte og rådgivning samt tilpasse os den livsverden og den livssituation, som vores brugere befinder sig i og som kan og vil give forandringer i den pallette af tilbud, som brugerne efterspørger.

 

Status på Redernes Arbejde 

I skrivende stund er dokumentationsmodellen blevet fuldt implementeret for så vidt angår IT-infrastruktur og dataindsamling. Enkelte metodemæssige udeståender har vi dog; vi ønsker eksempelvis at øge antallet af brugere, der har en (handle)plan og vi arbejder også med at øge fokus på god journalføring, således at observationer, vurderinger og beslutninger vedrørende brugeren opsamles relativt systematisk ud fra en række retningslinjer både for form og indhold af notatet.

Endvidere har vi i 2019 kunne publicere de første standardiserede afrapporteringer på den data, der opsamles i Rederne i form af kvartalsvise rapporter, der samler op på viden om vores aktive brugergruppe, hvilke ydelser, der leveres samt de virkninger, som brugerne opnår på områder, hvor der arbejdes socialfagligt efter en plan. 

Således er Rederne kommet et meget langt stykke vej fra den spæde start med at finde på ensartede definitioner af hvad et bad i Reden er, og hvilke indsatsområder, vi arbejder med til at arbejde med processer for organisatorisk og individuel læring på baggrund af de store mængder data, der skabes hver dag og ved hvert møde mellem bruger og medarbejder i Reden. 

 

Dokumentoversigt 

1. Redernes Fælles Fortælling
En samlet beskrivelse af Redernes målgruppe, metodiske tilgang, dokumentationsmodel og målinger, mv

2. Baggrundsinformation på en bruger
Hvordan og hvilke baggrundsoplysninger/stamoplysninger registrerer vi, og hvordan gør man

3. Indsatsområder og målinger i Rederne
Beskrivelse af, og vejledning i, at lave løbende statusmålinger (medarbejdervurdering) på de ni indsatsområder. Beskrivelse af de enkelte skalatrin fra 1 til 10 på de ni indsatsområder samt en overordnet (generisk) beskrivelse af betydningen af de enkelte trin.


4. Baggrundspapir om Trivselsindekset WHO-5
Hvordan man kan måle brugernes trivsel med WHO-5 skalaen, hvornår den kan bruges og hvordan resultatet kan tolkes

5. Det validerede måleinstrument WHO-5: spørgeskema

6. Forandringsteori for Redernes indsats

7. Guide til god journalføring
Hvorfor og hvordan vi skal journalføre bygget op omkring elementerne observation, vurdering, faglig refleksion og beslutning. Herunder et par pointer om etisk og god journalføringsskik

8. Redernes ydelser – kategorier
Her gennemgås de enkelte ydelser som Rederne tilbyder, definitioner og registrering

9A + 9B + 9C. Om basisydelser og planer
Hvordan og hvornår registreres der på basisydelse hhv. plan.
Hvordan laves en plan, herunder hvilke elementer der skal beskrives

10. Vidensopsamling: anbefalinger til dokumentation af sociale indsatser for særlig udsatte