Oplevelsesmidler

De små oplevelser gør også en stor forskel

Nyhed

I alle institutionerne er der travlt med at gennemføre en masse skønne oplevelser for vores brugere. Vha. oplevelsesmidlerne, der blev tildelt i marts 2021, har vi kunne give brugerne oplevelser, de normalt ikke er i nærheden af – teater og biografture, gourmetoplevelser og ophold med fokus på at give brugerne en følelse af overskud og luksus. Vi har kigget nærmere på hvordan midlerne bliver brugt i Odense sammen med Marco Bellacci, daglig leder på Redernes Krisecenter Fyn i Odense.

Marco
Marco Bellacci er daglig leder på Redernes Krisecenter Fyn i Odense

 

Hvordan er det gået med oplevelsesmidlerne? Har det været let at få dem brugt?

Der er mange positive ting ved at få midler til at lave nye tiltag for brugerne. Men alt har faktisk været sværere end regnet med – både administration og at få dem brugt. At have styr på afklaringer hele vejen, udvalg, hovedkontor, involverede personer, regnskab. Det hele er meget tidskrævende. Og det har været udfordrende af finde leje – at bruge 800.000 kr. på så kort tid er uproportionelt ift. vores normale forbrug. Vi er blevet mødt et par gange med ”kan vi ikke bare gå en tur?” Så der har været stor læring ift. den glæde det udløser at tage en hel dag i tivoli kontra at gå en tur i skoven.  

Har I haft nogle overvejelser om hvordan midlerne kan bruges når det nu er offentlige midler?

Svaret er faktisk nej – det handler om at vi i forvejen har et afgrænset etisk kodeks ift. vold, stoffer osv. Så der er allerede rammer for hvad der er rimeligt og ikke rimeligt. Selvom det er mange penge, så er det jo præmissen. En udsættelse ville ændre rammerne væsentligt, for så ville der ikke være samme pres for at skulle få pengene brugt. 

Synes du så vi skal sende pengene tilbage?

For at svare på det, synes jeg det er vigtigt at vi tænker på følgende: når vi gør det her, højner vi så livskvaliteten for vores brugere eller bidrager vi til at de føler sig endnu mere udsatte eller udenfor samfundet? Fører oplevelsesmidlerne noget dårligt med sig? For i så fald synes jeg vi skal sende dem tilbage.

Wellness dag på RKC Fyn
Wellness dag i Redernes Krisecenter Fyn

Hvilke arrangementer har I fx haft?

Vi har haft mange forskellige events, store som små. Vi har holdt mexicansk temafest som var megafedt. Hele huset blev til New Mexico og alle var involverede i at få det til at ske, også brugerne. Vi har haft kulturarrangementer og pleje- og wellness-arrangement i huset, som varede over 8 timer. Vi fik foræret housecoats, vi hyrede massører og frisører, der var dæmpet musik og det blev til en hel spaoplevelse. Kl. 21 om aftenen lå alle og sov. Selv i dag tirsdag har vi booket Daniel Rye, en fotograf der blev taget som gidsel af Islamisk Stat, til et foredrag i haven. Det havde vi ikke kunne før.

Hvad gør det for jer som institution at I får sådan et tilskud?

Det bidrager kun med noget positivt hvis vi har gjort os tanker om hvordan det taler ind i vores værdipolitik. Vi har fået en masse positivt ud af det. Opholdet er jo midlertidigt på RKC Fyn – her får de en fed oplevelse, de får ikke ’det får vi ikke til næste år’ følelsen. Så midlerne er godt givet ud, når vi kan se den forskel det gør for brugerne.

Er der noget I vil blive ved med at prioritere, når midlerne er brugt?

Der er købt en masse ting til festerne som bliver gemt, så de skal da bruges igen. Det vi tager med os er, at vi - i euforiens tegn – ikke må lade os glemme at de kvinder vi arbejder med, har begrænset energi. 2,5 time i tivoli tager enormt meget på energikontoen for dem. De har ikke det samme behov som gennemsnittet. Det der giver rigtig meget, er de der 1-1 ture og 2-1 ture – en tur ned til byen på café og bagefter få en ansigtsbehandling. De små oplevelser gør også en stor forskel.

Så vi kan faktisk både se resultater på store som små arrangementer. Og det leder os jo tilbage til at vi snakkede om udsættelse af deadline for brug af midlerne. Vi kunne skabe et drømmescenarie, hvor vi kunne dyrke det vi kan se giver bedst mening for kvinderne og ikke som vi ser lige nu, at vi skal skynde os at bruge midlerne pga. en deadline.

 

Oplevelsesmidlerne

Regeringen vedtog i foråret en støttepakke til oplevelsesindustrien, der både skulle hjælpe de mange aktører på kultur og oplevelsesområdet, der var kommet i klemme under Corona-nedlukninger og samtidigt skulle sikre at udsatte borgere kunne få gratis adgang til kulturoplevelser, der normalt ville være uden for deres rækkevidde.

KFUKs Sociale Arbejde har i forlængelse af denne politiske støttepakke modtaget 10 mio. som er blevet delt på tværs af alle institutioner. Det har muliggjort en lang række oplevelses- og kulturevents for vores brugere, som vi normalt ikke ville have råd til at gennemføre.

SIDSTE NYT: Socialstyrelsen har netop udsendt information om mulighed for forlængelse af perioden for brug af oplevelsesmidler til ultimo 2022. Så drømmescenariet kan muligvis blive en realitet alligevel.