Istedgade

76 års historie

KFUKs Sociale Arbejdes første initiativ i 1947 var Banegårdstjenesten på Københavns Hovedbanegård. Målet var at hjælpe blandt andet unge piger, der søgte til hovedstaden fra andre dele af landet i et håb om at skabe sig en lidt mere spændende og indholdsrig tilværelse end den, der var mulighed for på deres hjemegn.

 I tilknytning til Banegårdstjenesten i Kiosk H oprettede KFUKs Sociale Arbejde et gæstehjem i Stampesgade bag Hovedbanegården. Her fik unge mennesker hjælp til at finde en fast bopæl og om muligt et arbejde. 

Som tiden gik, blev gæstehjemmet for lille i forhold til det store antal hjemløse kvinder, der havde behov for hjælp. Med hjælp fra Socialministeriet oprettede KFUKs Sociale Arbejde i 1970 Lindevangen på Frederiksberg. Samtidig blev der plads til at huse både mænd og kvinder - og undertiden også børn.

I et tekstuddrag fra bogen Græsrødder og Trækroner - Et liv set i bakspejlet af Fanny Truels Jensen, KFUKs Sociale Arbejdes tidligere landsformand fra 1974-1995, fortælles der:

Vi prøvede at få kontakt med de piger, der 'flirtede' med tyskerne under besættelsen. Om aftenen gik vi ud to og to og satte os ind på restaurationerne på Vesterbrogade, også de pænere. Her havde vi øjne og ører åbne for at finde ud af, om der var piger under 18 år, som var i færd med at blive fanget i tyske soldaters garn. Det var ikke noget let arbejde, for vi skulle hele tiden passe på, at tyskerne ikke opdagede os.

I takt med at Lindevangen blev for lille, indgik KFUKs Sociale Arbejde en aftale med Københavns Kommune om at åbne et værested på Vesterbro (Kontaktcentret). Værestedet startede i Saxogade i juli 1973, men på foranledning af overborgmesteren og socialborgmesteren fik Kontaktcentret i 1983 stillet Kong Christian den IXs og Dronning Louises jubilæumsasyl i Valdemarsgade til rådighed.

Samtidig med at Kontaktcentret flyttede, lukkede Kiosk H. DSB, som beredvilligt havde stillet kiosken gratis til rådighed, skulle ombygge Københavns Hovedbanegård. Nye lokaler blev fundet på Halmtorvet. Her åbnedes i 1984 den første 'Rede' - et værested for kvinder i prostitution. Reden er senere flyttet til Gasværksvej og har siden udvidet med bl.a. et nathjem, hvor kvinderne kan overnatte.

I takt med at Reden på Vesterbro udviklede sig og konsoliderede sit arbejde, blev det naturligt at forsøge at etablere Reder andre steder i landet, hvor der foregår gadeprostitution, og hvor kvinderne lever et udsat liv. Således etableredes i 1990 Reden Odense, som KFUKs Sociale Arbejde i første omgang drev selv, men som fra 1997 er blevet drevet med tilskud fra Odense Kommune og Socialministeriets satspuljemidler.

Næste skud på stammen blev Reden Aarhus, som åbnede i 1996 i lejede lokaler. I 2000 købte og renoverede KFUKs Sociale Arbejde en ejendom i Sjællandsgade, hvorfra Reden kunne drives.

I september 2002 blev arbejdet udvidet med endnu et tilbud. Det skete med indvielsen af Lærkehøj. Som noget ret enestående blandt tilbud til samfundets mest udsatte er Lærkehøj et helt nyt byggeri, som der var plads til at opføre på samme grund som Lindevangen på Frederiksberg. Lærkehøj er et tilbud til hjemløse mænd og kvinder, der har en psykisk lidelse og/eller et aktivt misbrug af alkohol eller narkotika, og som derfor ikke kan være på Lindevangen. Lærkehøj indeholder desuden en natvarmestue. Lærkehøj drives i samarbejde med Frederiksberg Kommune.

Samme år som Lærkehøj blev indviet, blev Reden International etableret som en del af KFUKs Sociale Arbejde, dengang under navnet Reden-STOP Kvindehandel. Reden International fokuserer på arbejdet med udenlandske kvinder i prostitution og varetager tre hovedopgaver i det sociale arbejde: opsøgende arbejde på gaden på Vesterbro, drift af et døgnbemandet krisecenter for ofre for kvindehandel og bemanding af et mødested for udenlandske kvinder i prostitution sammen med Center Mod Menneskehandel.

KFUKs Sociale Arbejde havde i længere tid ønsket at starte et Rede-tilbud i Aalborg, da man havde fået en forståelse af, at der også her kunne være et behov.
Den 26. november 2014 åbnede Reden Aalborg officielt med en konference om prostitution i Redens lokaler på Danmarksgade. 

I 2015 opstartedes Reden Ung , som er en rådgivnings- og vidensportal for unge, der har brug for rådgivning og oplysning om køb og salg af sex, ligesom den også henvender sig til skoleelever, skolelærere og andre fagfolk, der vil vide mere om grænser, gråzoneprostitution og sugardating.

Manglen på krisecenterpladser til kvinder, der har været udsat for vold har fyldt meget i debatten de seneste år. KFUKs Sociale Arbejde åbnede i slutningen af 2016 et krisecenter for kvinder både med og uden børn, og endnu et krisecentertilbud åbnede i august 2019 til kvinder med et aktivt misbrug. I 2022 har vi åbnet endnu et af disse krisecentertilbud for kvinder med aktivt misbrug i Midtjylland.

Den 8. juni 2020 åbnede Lærkereden, et nyt specialiseret tilbud til kvinder i hjemløshed eller funktionel hjemløshed, samt med andre sociale udfordringer som eksempelvis ensomhed, vold, bytte af seksuelle ydelser, mm. Tilbuddet er beliggende i Aalborg og har plads til 8 kvinder, som kan komme fra hele landet.

En rede i Esbjerg slog dørene op i februar 2021, desværre midt i corona-pandemien, men ikke desto mindre var det en vigtig åbning, da vi før har haft svært ved at stå til rådighed for socialt udsatte mennesker i Vestjylland. 

Siden 70’erne er det gået stærkt, og organisationens aktiviteter er vokset. Det er betegnende, at det altid er sket med udgangspunkt i de nye behov, samfundsudviklingen har skabt. Du kan læse mere om de forskellige projekter, tilbud og væresteder som hører under KFUKs Sociale Arbejde her.