Du er her:

Gasværksvej 26, 1656 København V | Kontakt os

Istedgade

Reden Internationals historie

Reden International blev grundlagt i 2002 under navnet Reden Stop Kvindehandel.

Baggrunden for oprettelsen af Reden International var en stigning i antallet af udenlandske kvinder i prostitutionsmiljøet på Vesterbro samt flere elementer af menneskehandel blandt kvinderne. Reden International blev startet for at hjælpe udenlandske kvinder i prostitution, som har andre behov end de danske.

Mens de danske kvinder i Reden København arbejder i prostitution for at finansiere et stofmisbrug, arbejder de udenlandske kvinder i prostitution for at hjælpe sig selv og deres familie ud af fattigdom. De har typisk lånt penge til rejsen af en bagmand eller -kvinde, og arbejder i første omgang på at få betalt deres gæld af. Størstedelen af de udenlandske kvinder opholder sig i Danmark som uregistrerede migranter, og har derfor ikke adgang til det danske sundhedssystem. 

I 2003 fik Danmark sin første nationale handleplan mod menneskehandel, og med finansiering fra handleplanen åbnede Reden International Danmarks første krisecenter for kvinder handlet til prostitution. Krisecentret er et tilbud til kvinder, der officielt er vurderet handlet eller er i gang med at blive det. Her kan de få hjælp til at komme ud af et handelsforhold og støtte til at finde ud af, hvordan de skal komme videre i livet. Krisecentret er fortsat finansieret af handleplanen.

I 2007 åbnede Reden International værestedet og rådgivningscentret Mødestedet sammen med det dengang nyoprettede Center mod Menneskehandel (CMM) på Vesterbro. Mødestedet er et tilbud til udenlandske kvinder i prostitution, som er potentielle ofre for menneskehandel. Mødestedet fungerer både som et frirum fra gaden, hvor kvinderne kan få en kop kaffe og en bid mad, og som et rådgivningscenter. Desuden er der en sundhedsklinik tilknyttet Mødestedet, hvor kvinderne kan blive tilset af læger og sygeplejersker. Da de udenlandske kvinder ikke har adgang til det danske sundhedssystem, har gratis og anonyme sundhedstilbud vist sig at være en effektiv måde at få kontakt med kvinderne på. 

I 2010 åbnede Reden Internationals sundhedsklinik, Tirsdagsklinikken, hvor kvinderne kan blive testet for HIV og andre seksuelt overførte kønssygdomme samt få foretaget graviditetstests. Tirsdagsklinikken opstod på baggrund af stor efterspørgsel blandt kvinderne i Mødestedet efter tests for kønssygdomme. Siden har det vist sig, at flertallet af kvinderne, som for manges vedkommende aldrig har gået i skole, mangler helt grundlæggende viden om kroppen og om, hvordan man undgår graviditet og smittefare. Ud over at udføre tests bruger lægerne og sygeplejerskerne derfor megen tid på at informere og rådgive kvinderne om blandt andet sikker prostitutionsadfærd.

I 2013 åbnede Natcaféen i Mødestedets lokaler på Vesterbro, da mange kvinder efterspurgte et natligt tilbud i stil med Mødestedet. Natcaféen er nu åben torsdag, fredag og lørdag nat. Her kan kvinderne, der arbejder på Vesterbro om natten komme forbi til en bid mad og eventuelt en snak. Kvinderne kan også bestille en tid til rådgivning eller en lægetid, ligesom de kan forsyne sig med gratis kondomer og lignende.

I 2017 begyndte man at tilbyde kvinderne i Natcaféen tests for seksuelt overførte sygdomme. Samme år påbegyndte Reden International et nyt opsøgende sundhedsprojekt, hvor vi besøger klinikker på Sjælland og tilbyder tests for seksuelt overførte sygdomme.

Reden International har fra starten været en del af KFUKs Sociale Arbejde. I 2016 gik Reden International sammen med Reden København og det nyoprettede KFUKs Sociale Arbejdes Krisecenter i en 3-i-1 organisation med fælles forstander, fælles bestyrelse og tværgående stabsfunktioner. De tre organisationer har til sammen næsten 50 års erfaring med socialt arbejde med udsatte kvinder.