Tue RI

Fra efterforskning til opsøgende socialt arbejde

Nyhed

Tue Lauenblad, som er ny leder hos Reden International, fik en flyvende start på sit nye job. I stedet for en buket blomster og en rolig introduktion til skrivebord, medarbejdere og arbejdsopgaver, fik Tue fornøjelsen af - sammen med kolleger fra Reden International og KFUKs Sociale Arbejde - at være vært for et besøg af Ligestillingsminister Marie Bjerre.

Ministerbesøg RI
Ligestillingsminister Marie Bjerre besøgte Reden International på Tues første dag som leder. 
 

Af Pernille Kjær Jessen

Dagen efter stod han på Folkemødet, i en debat arrangeret af KFUKs Sociale Arbejde, og fortalte om sine erfaringer fra politiarbejde med vold begået mod mennesker, der lever i udsathed. Det er først for alvor nu – på den anden side af sommerferien – at Tue for alvor er ved at lande i sit nye job og lære sin nye arbejdsplads at kende.

Tue har været ansat i politiet i 23 år. Først i det almindelige ordenspoliti, hvor han blandt andet kørte patruljevogn. Senere underviste han på Politiskolen og har de sidste 10 år arbejdet med efterforskning - de første syv år med organiseret kriminalitet, hvor han blandt andet blev præsenteret for menneskehandelsområdet. Fra 2021 og indtil han skiftede til Reden International, var Tue leder af NÆR, som er en efterforskningssektion hos Københavns Vestegns Politi, der arbejder med æresrelaterede sager, vold i nære relationer, stalking og tilhold samt digitale billedkrænkelser.

”Efterforskerne i NÆR havde et meget stort fokus på at hjælpe ofrene, også selvom sagerne ikke nødvendigvis blev ført til dom. Der var også fokus på at tilbyde gerningsmanden hjælp, således at volden ikke forsatte. Det skete fx ved direkte henvisninger til Dialog mod vold, Mandecenteret osv.”, fortæller Tue.

”Jeg var blandt andet med til at implementere specialiserede teams, som arbejder med traumer hos voldsofre. Her havde jeg to nøglepersoner (medarbejdere hos politiet, som arbejder med at opbygge relationer til udsatte borgere) ansat, og vi var ofte ude og besøge forskellige NGO’er. Det var i forbindelse med de besøg, at min interesse for det arbejde, som NGO’erne udfører, blev vakt”, fortæller Tue og fremhæver, at han ser mange lighedspunkter imellem at arbejde i politiet og i en NGO.

 

Ønsker bedre vilkår for medarbejderne

”Begge steder er det tydeligt, at medarbejderne motiveres af værdier og er drevet af et ønske om at hjælpe folk, der står i en vanskelig situation. Der er også i begge sektorer mange medarbejdere, som har været ansat i den samme organisation i mange år – og det er er ikke pga. lønnen”, griner han men tilføjer så: ” Der er dog en stor forskel, og det er de vilkår, som medarbejderne er underlagt. Her tænker jeg på handlingsplanerne, som finansierer Reden International, og som er til politisk forhandling hvert 3. år. Det er utroligt, at medarbejdere som har været ansat i 15 år, fortsat hvert 3. år skal gå og have ondt i maven ved tanken om, at de ved månedens udgang ikke ved, om de stadig har et job”.

Tue ved, hvordan politiet arbejder, og det er en stor fordel, når man skal arbejde med ofre for menneskehandel. Den efterforskningsmæssige erfaring kan bidrage til at hjælpe Reden International i forhold til brobygning mellem politiet og ofre for menneskehandel. Det er en stor hjælp, når man  beskæftiger sig med opsøgende arbejde.

 

Fokus på opsøgende arbejde

”Når man skal finde og identificere ofre for menneskehandel foregår det i dag på den måde, at medarbejderne i Reden International anvender forskellige metoder. I politiet registrerer man alle mulige hændelser i en stor database, og det vil være oplagt at matche. Ved man, hvad det er for en type hændelser politiet registrerer, og hvad det er, medarbejderne i Reden International kigger efter, kan man indlede et samarbejde. Reden International kan bidrage med ressourcerne og ekspertisen til at opsøge, og man sparer tid og kan blive langt mere præcis i sit opsøgende arbejde. Samtidig øges sandsynligheden for, at man finder langt flere ofre for menneskehandel og på den baggrund måske kan medvirke til, at der kan blive tiltalt og dømt flere bagmænd”, siger Tue.

I det hele taget bør der ifølge Tue være fokus på det opsøgende arbejde i de kommende år – både socialfagligt og sundhedsmæssigt. Kvinderne er konstant bange for repressalier og konsekvenserne af, at de er her ulovligt, og de har ringe eller ingen tillid til de danske myndigheder, herunder politiet.

”Tilbuddene i sundhedsklinikken mandag til onsdag og natcafeen onsdag til fredag er gode og solide indsatser, som virker. Man kan godt mærke, at det er tilbud som har eksisteret i en del år efterhånden - kvinderne ved, at vi er her, og de har tillid til medarbejderne. Det er rigtig godt”, siger Tue og tilføjer, at det jo heller ikke er for tidligt at rette blikket imod en kommende ny handlingsplan mod menneskehandel, hvor det gerne skal fremgå endnu tydeligere, hvad Reden International står for og kan bidrage med i forhold til at hjælpe ofre for menneskehandel.

Tue Kierkegaard Lauenblad

Ny leder af Reden International siden 12.6.2023

Kommer fra en stilling som politikommissær hos Københavns Vestegns Politi